Kragerup Gods

Kragerup Gods

På Kragerup Gods går historien tilbage til 1327, hvor Kragerup var en del af landsbyen Kragetorp. Kragerup består af 200 ha skov og 1200 ha landbrug og har altid været drevet som et planteavlsbrug, tidligere med en stor malkekvægbesætning, en stor svinebesætning, slagteri, mejeri og gartneri. Der hørte også to kirker til i gamle dage, hvoraf Ørslev kirke altid har været vores familiekirke. Til historien hører også Karen Blixen, som var født Dinesen og kom og besøgte hendes familie som ung her på Kragerup Gods.

De første kendte ejere af Kragerup
Den første kendte ejer af Kragerup var ridder Mathæus Jacobsen Taa. Slægten Taa stammede fra en herregård der lå i Tjørnelunde. Dengang var Kragerup blot en bondegård midt i en lille landsby med tilhørende kirke. Kirken lå på den anden side af hovedvejen. I 2016 fandt man en lille jomfru Maria figur, der hvor kirken lå. Figuren har dengang siddet på toppen af korset i kirken og er i dag udstillet på museum. Den blev desuden kåret som en af de top-10 største fund i Danmark det år. Kragerup blev i slægten Taas eje i over 200 år.

Efter familien Taa overtog Eggert Ulfeldt i slutningen af 1500-tallet godset. Han efterlod sig to bemærkelsesværdige minder; det ene et ottekantet tavlebord af sten med hans og hustruen Elisabeth Galdes våben. Det andet en ligsten indsat i kirkemuren i Ørslev kirke samt en altertavle i Alabast, der tilhørte Kragerup.

Næste ejer var Christian Friis, der i 1616 blev udnævnt til Rigskansler hos Kong Chr. den IV. Fra hans tid står hvælvingekælderen tilbage. Hovedbygningen var dengang spejlvendt med vindebro mod øst. Friis opførte en ny hovedbygning med voldgrav, tilkøbte betydelige arealer og gjorde, på trods af sine mange gøremål for kongen og fædrelandet, Kragerup til et betydeligt og værdifuldt gods. Senere kendte ejere var af slægterne Urne, Juul og Lerche og Fogh. Sidstnævnte dyrkede de første kartofler på Sjælland, oprettede stor uldfabrik og dambrug med mange store karpedamme.

Dinesen-familien overtager
Den første ejer af Kragerup i slægten Dinesen var Justitsråd Jens Kraft Dinesen, der var født i 1768. Han ejede Gyldenholm, som han solgte i år 1800. Han købte Kragerup i 1801, der emmede af fortidens storhedstider med riddere, adelsslægter, magt og indflydelse, da hovedgården havde været ejet af nogle af landets mest fremtrædende og betydningsfulde mænd.

Efter Jens Kraft Dinesens død i 1827 overtog hans søn, Anders Didrich Dinesen, der ombyggede de bestående sidefløje i henholdsvis 1838 og 1840, men døde i 1840 kun 42 år gammel. Hans enke Sophie Jacobine Dinesen (født Neergaard) var dygtig og aktiv. Hun afløste hoveriet, byggede nye avlsbygninger og oprettede afbyggergården Rugskov.

Fire generationer efter i 1960 overtager Birgitte Dinesens far, kammerherre Erik Dinesen, godset. Han omlagde parken og moderniserede hovedbygningen, landbruget og avlsbygningerne. Erik Dinesen var gift med Marie-Louise Dinesen, og de fik sammen tre børn: Birgitte, Anne og Charlotte.

Da Birgitte Dinesen overtog godset efter sin far, istandsatte hun hele hovedbygningen og alle avlsbygninger og åbnede i 1998 de første seks bed-and-breakfast-værelser. Dengang boede Birgitte og datteren Regitze stadig i hovedbygningen, så når alle seks værelser var booket, måtte Regitze pakke kufferten, så gæsterne kunne flytte ind. I køkkenet stod Birgitte og lavede morgenmad til gæsterne og stod selv for opvask, rengøring af værelser og alt det andet praktiske.

Det lille bed-and-breakfast er i dag vokset til et hotel med 57 værelser og er venue for konferencer og selskaber. I skoven ligger Kragerup Aktivitetspark med Danmarks første klatrepark, Go High, som åbnede i 2009, samt Danmarks første trampolinpark i træerne, Go Bounce, der åbnede i 2019. Aktivitetsparken byder derudover på mange andre aktiviteter – til lands, til vands og i luften. I hovedbygningen ligger Restaurant Blixen, som åbnede i 2015. Derudover er Kragerup Gods i dag CO2-neutral med sine seks store vindmøller, eget halmfyr og eget vand i undergrunden.

Den nuværende godsejer
I 2021 overtager Birgittes datter, Regitze Sophie Dinesen, Kragerup Gods, og viderefører sin mors værk med stolthed. Kragerup er i dag en stor virksomhed, og som uddannet cand.merc.(psyk) er Regitze meget fokuseret på drift, forbedringsmuligheder, og hvad der skaber bedst værdi for gæsterne. Regitze mener, det fortsat er vigtigt at drømme, blive inspireret, søge efter fornyelse og udvikle Kragerups grønne profil.

Om Kragerup Gods

Historien om Kragerup Gods går helt tilbage til 1327 og ejes i dag af 9. generation Godsejer Regitze Dinesen. Nyd de historiske smukke rammer - ude som inde. Del din personlige fortælling om Kragerup Gods og hjælp os med at indsamle historier som vi ikke selv kender til - og bliv en del af historien.

Bliv en del af historien

Del din personlige fortælling om Kragerup Gods og bliv en del af historien