Kragerup Gods

Kragerup Gods

På Kragerup Gods går historien tilbage til 1327, hvor Kragerup var en del af landsbyen Kragetorp. Kragerup består af 200 ha skov og 800 ha landbrug og har altid været drevet som et planteavlsbrug, tidligere med en stor malkekvægbesætning, en stor svinebesætning, slagteri, mejeri og gartneri. Der hørte også 2 kirker til i gamle dage hvoraf Ørslev kirke altid har været vores familiekirke. Til historien hører også Karen Blixen, som var født Dinesen og kom og besøgte hendes familie som ung her på Kragerup Gods.

Den første kendte ejer af Kragerup var ridder Mathæus Jacobsen Taa. Slægten Taa stammede fra en herregård der lå i Tjørnelunde. Dengang var Kragerup blot en bondegård midt i en lille landsby med tilhørende kirke. Kirken lå på den anden side af hovedvejen. I 2016 fandt man en lille jomfru Maria figur, på det kirken lå. Figuren har dengang siddet på toppen af korset i kirken og er i dag udstillet på museum. Den blev desuden kåret som en af de top 10 største fund i Danmark det år. Kragerup blev i slægten Taa eje i over 200 år.

Efter familien Taa overtog Eggert Ulfeldt i slutningen af 1500 tallet godset. Han efterlod sig 2 bemærkelsesværdige minder; det ene et ottekantet tavlebord af sten med hans og hustruen Elisabeth Galdes våben. Det andet, en ligsten indsat i kirkemuren i Ørslev kirke, samt en altertavle i Alabast, der tilhørte Kragerup.

Næste ejer var Christian Friis, der i 1616 blev udnævnt til Rigskansler hos Kong Chr. den IV. Fra hans tid står hvælvingskælderen tilbage. Hovedbygningen var dengang spejlvendt med vindebro mod øst. Friis opførte en ny hovedbygning med voldgrav, tilkøbte betydelige arealer og gjorde, på trods af sine mange gøremål for kongen og fædrelandet, Kragerup til et betydeligt og værdifuldt gods. Senere kendte ejere var af slægterne Urne, Juul og Lerche og Fogh. Sidstnævnte dyrkede de første kartofler på Sjælland, oprettede stor uldfabrik og dambrug med mange store karpedamme.

Den første Dinesen der ejede Kragerup Gods var Jens Kraft Dinesen, som købte godset i 1801. 

Kragerup Gods er i dag både konferencecenter og tilbyder  mange forskellige festlokaler. I skoven er der Danmarks første klatrepark, Go High, som åbnede i 2009. Danmarks første trampolinpark i træerne, Go Bounce, åbnede i 2019. Derudover er der også en MTB single-track, kanosejlads i voldgraven, archery attack, mega bordfodbold og meget, meget mere. I hovedbygningen ligger Restaurant Blixen, som  åbnede i 2015. I 1998 åbnede Birgitte de første 6 hotelværelser. Dengang  boede Birgitte og datteren Regitze stadig i hovedbygningen på  værelserne. Så når alle 6 værelser var booket, måtte Regitze pakke kufferten, så gæsterne kunne flytte ind. I køkkenet stod Birgitte og lavede morgenmad til gæsterne og stod selv for opvask, rengøring af værelser og alt det andet praktiske. I dag består hotellet af 57 værelser fordelt i hovedbygningen samt i de nærliggende avlsbygninger. 

Birgitte har også haft Danmarks største strudseproduktion. Ideen med strudsefarmen var god. Det eneste problem var, at danskerne dengang i 1990'erne ikke var klar til at spise struds. Regitze husker tydeligt, hvordan hun passede og plejede alle de små strudseunger, når hun kom hjem fra skole. Hun husker også hvordan hendes klassekammerater sad med leverpostejmadder og salami, mens hun selv sad med struds i strimler, tørret struds, strudsedeller, og hvad man ellers kunne finde på.

Kragerup Gods er i dag CO2 neutral, med sine seks store vindmøller, eget halmfyr og eget vand i undergrunden.

Om Kragerup Gods

Historien om Kragerup Gods går helt tilbage til 1327 og ejes i dag af 9. generation Godsejer Regitze Dinesen og drives indtil 2025 af Godsejer Birgitte Dinesen. Nyd de historiske smukke rammer - ude som inde. Del din personlige fortælling om Kragerup Gods og hjælp os med at indsamle historier som vi ikke selv kender til - og bliv en del af historien.

Bliv en del af historien

Del din personlige fortælling om Kragerup Gods og bliv en del af historien