Kragerup Gods

Onkel Sophus' værelse

Jens Kraft Jacob Sophus de Neergaard Dinesen (1830 - 1910)

Godsejer Birgitte Dinesen fortæller ...

"Værelse nr. 8. Onkel Sophus var Alvildes anden ægtefælle, som var både onkel og adoptivfar til hendes børn. Han var en vellidt mand, der behandlede børnene, som var de hans egne."

Alle vores værelser i hovedbygningen har navn efter et nulevende eller afdød familiemedlem, som har boet eller haft en tilknytning til Kragerup.

Kammerherre Jens Kraft Jacob Sophus Dinesen, overtog Kragerup Gods i 1857. Jens havde en pæn formue, da han var en beskeden og meget sparsommelig og arbejdsom mand. Han restaurerede desuden Finderup Kirke i Høng, som dengang (tillige med Ørslev kirke) hørte til Kragerup.

Onkel Sophus giftede sig med hans bror's enke Alvilde Dinesen  (1841-1893). Han kom på den måde til at eje halvdelen af Rungstedgaard, Rungstedlund og Folehave. Onkel Sophus adopterede Alvildes 4 børn og var en vellidt mand, der behandlede børnene, som var de hans egne.

Onkel Sophus efterlod os ved sin død i 1910 hans versebog, hvori han skrev om livet på godset og om gæsterne. Han digtede, rimede og skrev breve. Det var hans måde at slappe af på – i dag ser vi tv, men den mulighed fandtes jo ikke dengang. Han skrev om sammenkomster, indslag med dukketeater, komedier og udklædning. Der blev leget, spillet og lavet forestillinger, og enhver anledning til fest og sjov blev grebet. Han havde jo folk til at tage sig af det hårde arbejde på markerne, imens de unge piger og husjomfruen sørgede for at arrangere selskabelighederne.

Om Kragerup Gods

Historien om Kragerup Gods går helt tilbage til 1327 og ejes i dag af 9. generation Godsejer Regitze Dinesen og drives indtil 2025 af Godsejer Birgitte Dinesen. Nyd de historiske smukke rammer - ude som inde. Del din personlige fortælling om Kragerup Gods og hjælp os med at indsamle historier som vi ikke selv kender til - og bliv en del af historien.

Bliv en del af historien

Del din personlige fortælling om Kragerup Gods og bliv en del af historien