Kragerup Gods

Sophie Jacobine de Neergaard

(1810-1857)

Sophie Jacobine de Neergaard blev født d. 16. maj 1810 på Høstemark. Hun var datter af godsejer Johan Michael de Neergaard som både ejede Høstemark, Egense Klostre, Store Restrup og Vivebrogaard. Sophie giftede sig d. 4 april 1829 sig med Anders Didrich Dinesen (1798-1840), som overtog Kragerup Gods efter sin far Jens Kraft Dinesens død i 1827. De fik i alt 3 børn sammen.

Da Sophies mand døde, var deres ældste søn, Jens Kraft Jacob Sophus Dinesen (1830-1910), kun 10 år, hvilket betød at han ikke var gammel nok til at overtage Kragerup Gods. Derfor overtog Sophie administrationen af godset og var meget dygtig til det. Efter mandens død overtog hun det igangværende byggeri, af godsets 2 nuværende vinger, som stod færdige i 1843. Hun afløste også hoveriet og byggede afbyggergården Rudskov, hvor den nuværende godsejer Birgitte Dinesen i dag bor. 

Sophie døde i København d. 23. november 1857 kun 47 år gammel.


- 8. generation Birgitte Dinesen fortæller...
'Sophie Jacobine Dinesen var en foretagsom kvinde, der i 1829 skrev hendes bedste opskrifter ned med blæk. Hun levede i en anden tid med åbent ildsted og kobbertøj, men formåede at lave de skønneste opskrifter lige fra rugbrødsis til krebsebudding og kyllingesoufflé. Opskrifterne fandt vi i arkivet i 2018, men de var dog ikke mulige at tyde, da der var mål som pot og pægl.

Efter et spændende samarbejde med kokke, madhistorikere, Museum Vestsjælland, Århus universitet og Slagelse Erhvervscenter er det nu muligt for os at præsentere bogen “Gastronomiske madoplevelser anno 1829”. Bogen indeholder også skønne historier af mig, 8. generations godsejer Birgitte Dinesen, min mor, vores forrige køkkenchefen Frank Andersen og Godsforvalter Olav Ditlevsen.

Sophies fine opskrifter kan købes i receptionen på Kragerup Gods og på museet i Sorø.'

Om Kragerup Gods

Historien om Kragerup Gods går helt tilbage til 1327 og ejes i dag af 9. generation Godsejer Regitze Dinesen og drives indtil 2025 af Godsejer Birgitte Dinesen. Nyd de historiske smukke rammer - ude som inde. Del din personlige fortælling om Kragerup Gods og hjælp os med at indsamle historier som vi ikke selv kender til - og bliv en del af historien.

Bliv en del af historien

Del din personlige fortælling om Kragerup Gods og bliv en del af historien